• Blog
  • by MM Medestetica
  • 5 srpnja, 2023
  • 323

Dok njezin „bračni izbor“ izaziva kontroverze, modni odabiri supruge američkog predsjednika Donalda Trumpa rezultiraju – salvama oduševljenja. Jer, svi će se složiti, Melania Trump doista izgleda fantastično. I ne samo zbog pomno osmišljenih, elegantnih stylinga kojima, osim dobrog ukusa, ističe i svoju moćnu poziciju.

Premda nikad nije priznala nijednu estetsku operaciju – izjavivši da naprosto „živi zdravo te pazi na kožu i tijelo“ – ne treba biti posebno pronicljiv da bi se primijetilo da je nešto na svom licu ipak „popravljala“. A to su primijetile i klijentice američkih estetskih kirurga među kojima je „Melania makeover“ veliki hit.

Egzotika u pogledu

A ono što je čini posebno zavodljivom, i pojačava auru moćnosti, njezin je mačkasti pogled. Oči su i inače ukras lica, njima komuniciramo, šaljemo bitne neverbalne poruke, stvaramo atmosferu, iskazujemo moć, ljubav, prezir… Mnogo se toga dogodi „u pogledu“. Kada gledamo ljude u oči, autentičniji smo u razgovoru, stječemo povjerenje druge strane. A Melania Trump pogledom – zavodi. Taj pomalo egzotični izgled očiju, nadahnut ljepoticama s Dalekog istoka, žene pokušavaju imitirati uz pomoć make-upa, a dr. Matija Miletić, plastični i rekonstrukcijski kirurg iz ordinacije MM Medestetica, otkriva da se on može postići i lateralnom kantopeksijom.

„Ovaj se zahvat izvodi tako da se kroz mali rez, napravljen uz vanjski rub donje vjeđe, vanjski očni kut podiže šavom, a potom fiksira za kost orbite, tj. prostora u kojem je očna jabučica“, objašnjava dr. Miletić.

Time se oči ukose, što rezultira mačkastim pogledom koji djeluje posebno senzualno – i jedan je od najvećih aduta ženske zavodljivosti.

Bitno je pogoditi pravi kut

Za izvođenje tog zahvata prvenstveno je važna vještina kirurga koji treba dobro procijeniti kut pod kojim će se oči ukositi – da se izgled promijeni, a da se opet zadrži karakterni pečat osobe. Osim što pogled čini zavodljivijim, taj zahvat spada u područje anti-ageinga jer licu vraća mladenački izgled – s obzirom na to da su godine nemilosrdne, a mišići imaju sve manje snage prkositi gravitaciji. „Blagim ukošavanjem oči se vraćaju u položaj u kojem su bile prije nego što je sila teža učinila svoje, i na taj se način uklanja preozbiljan, pomalo tužnjikav izgled do kojeg dovode spušteni kapci. Naravno, na ovaj zahvat dolaze i brojne mlađe žene, isključivo sa željom za mačkastim izgledom očiju“, tvrdi estetski kirurg.

Washington, DC - United States President Donald J. Trump speaks as First Lady Melania Trump looks on during the Congressional Picnic on the South Lawn of the White House during the Annual White House Picnic. Pictured: Donald Trump, Melania Trump, Ivanka Trump, Mike Pence BACKGRID USA 22 JUNE 2017, Image: 338852130, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKM-GSI

Bezbolan zahvat

Na učestalo pitanje pacijentica – koje se uvijek brinu hoće li ih postupak boljeti – dr. Miletić odgovara: „Postupak ne boli, prisutan je tek blagi osjećaj neugode dok se pacijent/ica ne navikne. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, a ožiljak nije vidljiv“. Brojne klijentice u njegovu ordinaciju na zagrebačkim Vrbanima dolaze kako bi napravile upravo lateralnu kantopeksiju. Taj je postupak inače dio blefaroplastike, jedne od operacija koju dr. Miletić najčešće – i najradije – izvodi. Blefaroplastika je operacija korekcije kapaka koja se može raditi na gornjim i donjim vjeđama, a tijekom nje se odstranjuje i višak kože i masnog tkiva ispod oka.

Rješenje za funkcionalne i estetske probleme

Osim viška kože na gornjim i donjim kapcima, nestaju i mrske vrećice ispod očiju, bore smijalice, nema više osjećaja „jutarnje težine“ u očima, a one same izgledaju veće. Višak kože, osim estetskih, ponekad uzrokuje i funkcionalne probleme jer može doći do preklapanja kože preko gornje vjeđe, što uzrokuje smetnje poput učestalog treptanja, zamora očiju te smanjenog vidnog polja. No, kad je o estetici riječ, niti jedna druga metoda pomlađivanja nema takav učinak  na područje oko očiju kao blefaroplastika. Operacija kapaka eliminira očite znakove starenja, a učinak je vidljiv odmah nakon postupka – rezultati su izvrsni jer je izgled osvježen i znatno pomlađen. Premda se korekcija kapaka obično se izvodi kod pacijenata starijih od četrdeset godina, na nju se mogu odlučiti i ranije – u tridesetima, pa čak i u dvadesetima, ako postoji nasljedna sklonost razvoju podočnjaka. Lateralna kantopeksija traje oko 40 minuta, košta oko 7500 kuna, dok za oporavak treba „rezervirati“ desetak dana.

„Mačkaste oči obično se kombiniraju s dizanjem vanjskog dijela obrve, što je također kirurški zahvat – jer se napravi rez uz gornji rub obrve kako se budući ožiljak ne bi vidio“, objašnjava dr. Miletić. Kantopeksija donjeg kapka spas je i za ljude koji pate od sindroma razrogačenih očiju ili im je pak i paraliziran živac – da se djelomično ublaži asimetrija lica, ili naprosto žele svoju zavodljivost dovesti na neku novu, uzbudljivu razinu. Baš poput Melanije Trump.