Face-lifting
Zatezanje lica

Face lifting

Face Lifting, tj. estetska operacija zatezanja lica, predstavlja središnji zahvat u estetskoj kirurgiji.

Kirurški zahvat radi se kada su prisutni znakovi starenja kao što su izraženije bore, obješena koža, gubitak tonusa i prijašnjih kontura lica. Naime, lice “pada” i poprima tužan izgled. Kandidati za operaciju najčešće su osobe u dobi između 40 i 60 godina.

Najčešća je i najvažnija estetska operacija iz grupe operacija pomlađivanja u smislu vraćanja kontura lica u poziciju u kojoj je lice bilo u mlađoj životnoj dobi. Face Lifting ujedno je i baza svih drugih estetskih operacija na licu te se može kombinirati s drugim kirurškim zahvatima u toj regiji. Kako se radi o promjenama koje su, s jedne strane objektivne, a s druge subjektivne jer svaka osoba na drugačiji način doživljava pojavu starenja, vrlo je teško točno odrediti kod koga i kada treba izvesti operativni zahvat. Face Liftingom ne zatežemo samo kožu lica, već i kožu vrata te dio mekotkivnog segmenta. Nakon takvog operativnog zahvata mijenja se cjelokupan izgled lica i vrata. Najbolji rezultati uočeni su upravo u području srednje i donje trećine lica te oko ruba čeljusti. Ponovno je naglašena izgubljena linija brade te je dobiven ljepši prijelaz lica prema vratu.

Mjesto i dužina kirurškog reza ovise o tome što se zahvatom želi postići i individualno se prilagođava potrebama te stanju pacijenata (ovisno o opuštenosti i kvaliteti kože).

Rez se najčešće postavlja u vlasištu iznad uha i prema obrvi u gornjem dijelu tako da je skriven, u srednjem segmentu je ispred uha i, ako je potrebno opsežnije zatezanje vrata, iza uha. Kombinirati se može i rez na donjem dijelu brade te ispod kuta donje čeljusti ako želimo raditi i liposukciju vrata.

Zatim slijedi podizanje kože od potkožnog tkiva te SMAS segmenta (superfitial musculo-aponeurotic system) koji se zateže i manipulira kao bi dobili fizičku podršku za kožu iznad. Nakon zatezanja prethodno navedenog, pristupa se odstranjivanju viška kože i šivanju kirurškog reza. U nekim slučajevima radi se i incizija ispod brade u prirodnoj brazdi u cilju kirurškog uklanjanja masti centralnog dijela vrata i dodatnog zatezanja mišića vrata (platizme) u središnjoj liniji.

Zahvati mogu se kombinirati i s ostalim zahvatima na licu, poput korekcije kapaka, postavljanja implantata u bradu itd.

Nuspojave

Mjere opreza

Nuspojave kod ovog zahvata najčešće su privremene.

U prvim danima nakon operacije, za očekivati je oticanje lica uz pojavu modrica. Unutar prvih 24 – 48 sati preporuka je stavljati hladne obloge na lice. Lice će biti bolno i zategnuto nekoliko dana, što se može ublažiti i otkloniti analgeticima. Rane komplikacije mogu biti: krvarenje, infekcija kože i potkožja i, u vrlo rijetkim slučajevima, pareza ličnog živca (nervus facijalisa). Od naknadnih komplikacija možemo navesti blažu asimetriju lijeve i desne strane što je najčešće u skladu s prirodnom asimetrijom lica.

Imajte na umu da lijeva i desna strana nisu nikada jednake te da je blaža asimetrija lica i vrata sasvim prirodna.

Važno je pridržavati se svih uputa kako bi se mogućnost pojave komplikacija svela na minimum, a postoperativni oporavak ubrzao.

Minimalno 2 tjedna

Oporavak

Duljina oporavka ovisi o veličini i težini zahvata. U postoperativnom tijeku preporučuju se hladni oblozi unutar 24 – 48 sati, analgezija, te nošenje ortoze tj. posebno dizajniranog poveza koji daje potporu operiranoj regiji. Preventivno se daje antibiotik.

Povratak uobičajenim svakodnevnim aktivnostima moguć je 7 – 14 dana nakon operacije, dok je teže fizičke aktivnosti potrebno izbjegavati 4 – 6 tjedana nakon operativnog zahvata.

Osjet kože lica i uške postepeno se vraćaju unutar prvih mjesec dana (iznimno nešto duže). Ožiljci su u pravilu neuočljivi, odnosno nevidljivi, skriveni u vlasištu, u prirodnoj bori ispred i iza uške. Prvi rezultati vidljivi su već nakon 14 dana, a konačni nakon 6 – 12 mjeseci.

od 3500 eur
.
.
.
.
.
.