• Blog
  • by MM Medestetica
  • 4 srpnja, 2023
  • 181

Dugo očekivano ljeto u većini je ljudi izazvalo erupciju oduševljenja – napokon smo pospremili prijelaznu garderobu i na sunce izvukli haljine, japanke, pa čak i kupaće kostime. No, nekima je u pokušaju uvlačenja u ljetnu odjeću raspoloženje naglo splasnulo, a razloga je poprilično: gruba koža na petama ne izgleda baš savršeno u sandalama, znojenje je izazvalo prištiće na leđima i dekolteu, nakon depilacije su nam ostale crvene točkice na nogama… Ipak, sve su to problemi koji se rješavaju relativno lako, dok je sasvim neka druga priča – višak nataloženih masnoća.

Muffine volimo samo – na tanjuru

Premda smo se u teretanu počeli spremati odmah nakon božićnog ručka, i zima i proljeće naprosto su nam proletjeli… No, nije vrijeme za lamentiranje, jer premda je zadnji čas, rješenje ipak postoji. I ne, nije riječ o liposukciji već o njezinoj manje invazivnoj injekcijskoj inačici, koja posebno uspješno rješava i takozvane love handles ili muffin tops. Iako im nazivi izazivaju poprilično ljupke, slatke, čak i romantične asocijacije, riječ je zapravo o iritantnom i neestetskom problemu kojeg se ponekad ne mogu riješiti čak ni oni što predano vježbaju. Ali zato se s njima obračunava injekcijska lipoliza, tretman koji najviše traže – žene.

Za sve je (ipak) najviše kriva genetika

„Žene su genetski sklonije lokaliziranom zadržavanju masnog tkiva na mjestima poput trbuha, bokova, stražnjice i bedara, pa i iznad bokova u donjem dijelu leđa. Tu pojavu uvjetuje sama građa tijela – a s obzirom na to da žene imaju manje mišićne udjele, teže sagorijevaju potkožne masnoće“, objasnio nam je estetski kirurg Matija Miletić, koji u primjeni injekcijske lipolize ima odlične rezultate.

I premda brojne pacijentice u njegovu Ordinaciju estetske kirurgije MM Medestetica dolaze kako bi povećale grudi, podignule stražnjicu ili uljepšale usne, ovaj zagrebački estetičar naglašava da je najveća potražnja upravo za uklanjanjem lokaliziranih nakupina masnog tkiva koje čak ni godine tjelovježbe niti sve moguće dijete nisu uspjele otopiti. Činjenica je da reducirani i osmišljeni unos namirnica te ciljane vježbe itekako mogu ublažiti problem nelijepih „love handles“, no priznajmo si – kasno smo se sjetili.

Suvremeni zahvati: neagresivan i bezbolan pristup

Ipak, suvremena estetska medicina trudi se ispuniti sve naše želje – pa i one „lokalizirane“. Zahvati koji su prije bili vrlo komplicirani danas ne zahtijevaju dugi oporavak, nisu bolni, a ni toliko agresivni prema tijelu, a postoje i brojne varijante bržih i jednostavnijih načina tretiranja pojedinog problema. Jedan od takvih je i injekcijska lipoliza. Kome je ona namijenjena?

„Injekcijska lipoliza najbolje će rezultate ostvariti kod osoba koje nisu pretile nego im treba manja dorada u oblikovanju tijela. Zato je ovaj zahvat idealan za žene i muškarce koji se ne mogu riješiti tvrdokornih lokaliziranih nakupina masnoća, a osim što će riješiti problem jastučića oko struka i na leđima, odlične će rezultate polučiti na području donjeg i gornjeg dijela trbuha te vanjske i unutarnje strane bedara i koljena, a rezultati su fascinantni i kod tretiranja podbratka“, objasnio nam je naš sugovornik, koji tvrdi da se na ovaj način može tretirati i veća količina masnog tkiva.

Kamo nestaju masnoće?

No, nametnulo nam se jedno pitanje. Znamo da se kod liposukcije višak masnog tkiva „usisava“ sondom i na taj način izbacuje iz tijela, ali kamo odlazi masnoća u slučaju injekcijske lipolize? Doktor Matija Miletić objasnio nam je na kojem principu funkcionira zahvat.

„U kritične se točke ubrizgavaju sastojci žučnih kiselina, koje i u probavnom sustavu služe za razgradnju masti. Oni oštećuju stijenke adipocita (masnih stanica) i razbijaju u njima pohranjene masti. Stanice ne odumiru niti se trajno uklanjaju, ali je njihov obujam smanjen. Njihov se sadržaj iz organizma izlučuje mokraćom“, opisao nam je tijek lipolize.

Spremni za plažu po izvrsnim cijenama

Nakon injektiranja u organizmu se stvara sterilna upala pri čemu tretirano područje na nekoliko dana otvrdne, onda počne omekšavati i splašnjavati. A kako znamo da se „otpadne tvari – a s njima sada i velik broj masnoća – izlučuju iz organizma urinom, da bismo bili svojevrsna podrška tijelu preporučuje se piti oko dvije litre tekućine dnevno. Konačni rezultati vidljivi su nakon pet tjedana, kada ćemo se napokon bez nelagode uvući u omiljenu haljinu. A koliki je broj tretmana dovoljan za rezultat koji zadivljuje? „Premda kod nekih osoba već jedna lipoliza ima odličan učinak, za željeni efekt najčešće treba doći na dvije“, otkrio nam je liječnik čija je ordinacija sad pred ljeto prepuna. Cijene su, naime, akcijske pa tretiranje trbuha umjesto 4000 kn stoji 3000 kn, bočni dio leđa umjesto 2000 stoji 1500 kn, vanjski dio bedara umjesto 2000 kn stoji 1500 kn, a isto tako i unutarnji dio te koljena.