• Blog
  • by MM Medestetica
  • 4 srpnja, 2023
  • 191

Koliko god sofisticirani bili, čak i najmoderniji estetski tretmani i zahvati stavljaju pred kožu poneki izazov. Iako se od manjih ozljeda, trauma i oštećenja koža vrlo uspješno sama oporavlja, ponekad joj je potrebna i mala pomoć. Naime, brzina zacjeljivanja direktno ovisi o količini kolagena u koži – ovaj gradivni element odgovoran je za strukturu i otpornost kože, a njegova prirodna razina s godinama znatno pada.

Najvažniji faktor zacjeljivanja i obnove kože

S medicinskog stajališta, kolagenska vlakna igraju vjerojatno najvažniju ulogu u brzoj, učinkovitoj i pravilnoj obnovi kože nakon većih ili manjih trauma, a možemo li pospješiti taj prirodni proces i nakon što razina kolagena u koži s godinama padne, upitali smo zagrebačkog liječnika dr. Matiju Miletića, u čijoj se ordinaciji estetske kirurgije MM Medestetica redovito mogu vidjeti i lica poznatih dama.

dr. Matija Miletić, plastični, rekonstruktivni i estetski kirurg

 

“Dokazano je kako je sinteza kolagena neupitno najvažnija komponenta u restoraciji oštećenog tkiva i kreiranju fizičkih veza potrebnih za očuvanje integriteta kože – niti najmanja ozljeda bez ovog se proteina ne može zacijeliti, a posebno je važan i u oporavku od svih estetskih tretmana”, objašnjava iskusni liječnik.

Jedinstveni procesi moraju se potaknuti iznutra

Osim adekvatne količine kolagena, tvrdi, važna je i brzina kojom se on sintetizira, pohranjuje i reapsorbira u stanice kože. Ovaj proces nesmetano funkcionira dok je koža mlada, snažna i otporna, no prirodni proces starenja, kao i invazivna oštećenja mogu bitno oslabiti sposobnost kože za autoregeneracijom. Iako topikalno nanošenje kolagenskih preparata pokazuje određene uspjehe, stručnjaci se slažu kako je stimuliranje prirodne sinteze ovog važnog gradivnog elementa najbolji put do besprijekorne, čvrste i zdrave kože.

“Jedinstvene biokemijske procese koji se odvijaju u koži kada ona sama zacjeljuje ozljede nemoguće je rekreirati izvana, zbog čega se najmoderniji estetski postupci usredotočuju upravo na prirodne fiziološke procese koji će tijelu omogućiti da traume, oštećenja i znakove starenja korigira i uspori vlastitim snagama, uz malu pomoć sofisticirane tehnologije”, tvrdi dr. Miletić.

Potiče prirodnu regeneraciju i vlastitu snagu liječenja

Upravo se takva tehnologija odnedavno može pronaći u njegovoj ordinaciji, a o čemu je točno riječ, detaljno nam je objasnio.

“Već se desetljećima raspravlja o benefitima svjetlosne terapije, koja pokazuje izvanredne učinke na ponovno uspostavljanje ravnoteže organizma, kao i na poticanje vlastitih snaga  liječenja. Svjetlosna energija, jednom isporučena u tkivo, prirodno stimulira biološke procese i poboljšava tjelesne funkcije”, objašnjava liječnik te dodaje kako se biostimulacija svjetlom pokazala kao izvrstan saveznik u postizanju besprijekornog tena, ali i u znatno bržem oporavku nakon estetskih tretmana.

Bitno skraćuje oporavak od estetskih zahvata

“Korištenje BIOPTRON uređaja na potpuno prirodan način podržava sposobnost organizma za regeneraciju, što je posebno važno nakon estetskih intervencija – koliko će se brzo koža oporaviti od pilinga, filera, botoxa, pa čak i invazivnijih zahvata, ovisi direktno o metabolizmu stanica, imunološkom odgovoru, kao i brzini biokemijskih rekacija”.

Paula Raia backstage - Sao Paulo Fashion Week - April 2014 - RTW Spring Summer 2015, Image: 189691166, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, FirstView

Da se ovi ključni procesi mogu na potpuno prirodan način pospješiti i ubrzati, dokazuje više od 15 godina kliničkih istraživanja iza BIOPTRON tehnologije – ovaj je patentirani medicinski uređaj za svjetlosnu terapiju prihvaćen u medicini kao učinkovita, nefarmakološka pomoć u liječenje ozljeda, oštećenja i postoperativnih trauma.

Donosi benefite prirodnog sunca, ali bez štetnog UV zračenja

Iskusnog smo dr. Miletića upitali i kako točno djeluje, kakve benefite donosi i kojim ga pacijentima preporučuje? “Zahvaljujući specifičnog optičkoj jedinici BIOPTRON emitira svjetlo slično onom dijelu elektromagnetskog spektra koji prirodno proizvodi sunce, ali bez UV zračenja. Znajući da sunce, uz adekvatnu zaštitu, pospješuje zacjeljivanje ozljeda, jasno nam je da tehnologija koja osigurava benefite sunca, no bez štetnog zračenja, donosi pravi preokret u pospješenju prirodne regeneracije”, objašnjava liječnik, tvrdeći kako ovaj sustav svjetlosne terapije dokazano donosi pozitivne učinke i u borbi protiv znakova starenja, dermatoloških oboljenja, a poboljšava i mikrocirkulaciju te jača obrambeni sustav organizma.

“Potičući reparativne procese, svjetlost različitih valnih duljina kreće se u paralelnim duljinama te djeluje kao prirodni biostimulans stanica, što dovodi do ubrzanog zacjeljivanja ozljeda, a pokazuje izvrsne učinke i u smanjenu boli koja se može javiti nakon pojedinih zahvata”, opisuje nam doktor.

Aktivira stanice i pomaže tijelu da brže proizvodi kolagen – snažan pomlađujući učinak

Znajući da se naše tijelo sastoji od više od 70 milijardi stanica te da svaki tjelesni sustav reagira pozitivno na ovakvu vrstu svjetlosti, zagrebački liječnik tvrdi kako tretman BIOPTRON uređajem neće pozitivno djelovati samo na tretiranu zonu, već na čitavi organizam, a zbog aktivacije stanica, pruža i snažan anti-age učinak.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Balmain Backstage Paris Ready to Wear. Spring/Summer 2016. American model Lily Aldridge. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 263356544, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

„Tkiva u našem organizmu apsorbiraju svjetlost, što povećava razinu adenozina trifosfata i ubrzava stanični metabolizam i mikrocirkulaciju, čime direktno poboljšavamo proizvodnju kolagena i elastina – s vremenom terapija dovodi do smanjenja bora, povećanja čvrstoće kože, ali i poboljšane apsorpcije topikalno nanesenih proizvoda“, objašnjava dr. Miletić. Treba li vam dodatni poticaj da otkrijete sve benefite ovog revolucionarnog tretmana, dodat ćemo i da dokazano osigurava bolje rezultate omiljenih pomlađujućih tretmana, poput mezoterapije, terapije matičnim stanicama, ali i tretmana hijaluronskim filerima.