• Blog
  • by MM Medestetica
  • 4 srpnja, 2023
  • 232

Starenje je vrlo „pravedna pojava“ – događa se, naime, svima. Ipak, o genima, kvaliteti kože, lifestyleu te o njegujućim navikama tijekom života ovisi kada će se i u kojoj mjeri na licu pojaviti prvi uočljivi „tragovi godina“. No, bez obzira na njihov intenzitet, suvremena estetska medicina ima rješenja koja neće produljiti mladost, ali će uvelike pridonijeti mladolikosti i odličnom izgledu.

I dok borice i fine linije te nedostatak volumena rješavaju botoks i dermalni fileri, za tretiranje opuštene kože i dubokih brazdi potreban je – face lifting.

Idealna dob za operaciju

Rhytidectomia ili zatezanje lica središnji je zahvat u estetskoj kirurgiji, a cilj mu je zatezanje opuštenog tkiva i uklanjanje viška kože kako bi se postigao pomlađeni izgled. Licu se, zapravo, žele vratiti konture kakve su nekad bile, a kandidati su najčešće osobe između 40 i 60 godina, kod kojih je lice „palo“ i poprimilo pomalo tužan, umoran izgled.

„Kako se radi o promjenama koje su s jedne strane objektivne, a s druge subjektivne jer svaka osoba na svoj način doživljava starenje i drugačije se nosi s njegovim posljedicama, vrlo je teško općenito reći u kojoj je dobi idealno izvesti zahvat“, govori dr. Matija Miletić, subspec. plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije, naglašavajući da je face lifting „ozbiljan zahvat“ kojim se ne zateže samo koža lica, već i koža vrata te dio mekog tkiva, nakon čega je cjelokupni izgled izmijenjen.

Dodatni zahvati za ideal mladolikosti

Ta se operacija – posebice mini face lifting – može kombinirati i s drugim kirurškim zahvatima, poput primjerice blefaroplastike ili postavljanja implantata u bradu, kako bi rezultati bili što bliži onome što je pacijent zamislio.

Zahvat je odlično rješenje i za takozvani jawline – liniju čeljusti koja vrlo često nemilosrdno otkriva da godine prolaze. Omraženi „prejowl sulcus“ – izbočeni jastučići koji se pojavljuju kao rezultat oslabljenih mišića i opuštene kože na području čeljusti – najčešća su točka kojoj je potrebno zatezanje, a „prognoze“ za poboljšanje izgleda su – odlične. „Najbolji rezultati uočeni su upravo u području srednje i donje trećine lica te oko ruba čeljusti jer se face liftingom se ponovno naglašava izgubljena linija brade te se dobiva ljepši prijelaz s lica prema vratu“, nastavlja vlasnik renomirane zagrebačke poliklinike MM Medestetica.

Ožiljak najčešće ostaje skriven

Mjesto i dužina kirurškog reza ovise o tome što se zahvatom želi postići i individualno se prilagođavaju potrebama te stanju pacijenta, ovisno o opuštenosti i kvaliteti kože.

Mnoge potencijalne pacijentice muči i ožiljak, no dr. Miletić govori da je on u većini slučajeva – nevidljiv. Rez se, naime, najčešće postavlja u vlasištu iznad uha i prema obrvi pa ostaje skriven. Kad se radi srednji dio lica rez je ispred uha ili – ako je potrebno opsežnije zatezanje vrata – iza uha. Kombinirati se može i rez na donjem dijelu brade te ispod kuta donje čeljusti u slučaju da se radi i liposukciju vrata. „Zatim slijedi odizanje kože od potkožnog tkiva te SMAS segmenta (superficial musculoaponeurotic system): tkivo se najprije zateže i manipulira kao bismo dobili fizičku podršku za kožu.

Nakon zatezanja pristupa se odstranjivanju viška kože i šivanju. U nekim slučajevima radi se i incizija ispod brade u prirodnoj brazdi – kako bi se kirurški uklonila mast s centralnog dijela vrata i dodatno zategnuli mišići (platizme)“, otkriva nam liječnik u čiju ordinaciju u potrazi za svojom pomlađenom verzijom dolaze brojne Zagrepčanke.

Moguće komplikacije – i kako ih svesti na minimum

A da žene ništa o zahvatu ne bi trebale googlati, pitali smo svog sugovornika i na koje nuspojave treba računati. „U prvim danima nakon operacije mogu se očekivati otekline i modrice pa se tijekom prvih 48 sati preporučuju hladni oblozi. Lice će biti bolno i zategnuto nekoliko dana, što se može ublažiti i otkloniti analgeticima. U ranoj se postoperativnoj fazi mogu pojaviti i krvarenje, infekcija kože i potkožja te, u vrlo rijetkim slučajevima, pareza ličnog živca (nervus facijalis)“, bez zadrške govori dr. Miletić, navodeći kao moguću komplikaciju i blažu asimetriju lijeve i desne strane.

Jessica Chastain has posted a photo on Instagram with the following remarks: #tbt to this glam look @renatocampora ・・・ #goldenglobes #repost Twitter, 2019-01-11 11:32:40. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 406548462, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

No, smatra ovaj popularni liječnik, ona je najčešće u skladu s prirodnom asimetrijom lica jer lijeva i desna strana ionako nikada nisu jednake. Kako bi sve mogućnost pojave komplikacija svela na minimum, važno je pridržavati se svih uputa liječnika – što će ubrzati i oporavak.

Kako izgleda oporavak

Duljina oporavka ovisi o težini zahvata. U postoperativnom se periodu preporučuje i nošenje ortoze, posebno dizajniranog poveza koji daje potporu tretiranoj regiji.

Povratak uobičajenim aktivnostima moguć je 7 – 14 dana nakon operacije, dok teže fizičke aktivnosti treba izbjegavati 4 – 6 tjedana poslije zahvata. Osjet kože lica i uške vraća se postupno, unutar mjesec dana. Prvi rezultati vidljivi su već nakon 14 dana, a konačni nakon 6 – 12 mjeseci. Kako toliko dugo? Face lifting je ipak opsežan zahvat, i tkivu treba dosta dugo da se sasvim oporavi. No, sve se na kraju isplati zbog – pogleda u zrcalo.