• Blog
  • by MM Medestetica
  • 4 srpnja, 2023
  • 236

Ljeto nas svake godine dovede u situaciju suočavanja s vlastitim tijelom u svojevrsnom činu razotkrivanja. Za mnoge od nas taj proces nije nimalo ugodan: kratki rukavi otkrivaju masne jastučiće na nadlakticama, duboki izrezi nenjegovanu kožu dekoltea i neke nove borice, a haljinice i kratke hlače – celulit. Nije to, naravno, „first world problem“, ali velik broj žena u ovom vrućem periodu godine razmišlja na način – „iduće ću godine početi vježbati na vrijeme“ ili „od sutra na dijetu“, i to posebice zbog zadnjeg spomenutog problema, takozvane narančine kore.

Spanish actress Penelope Cruz in the promotional pictures for Lindex 2013 ad campaign. EDITORIAL USE (HO) - 24/09/2013, Image: 172909799, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE / 010 pix., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Celulitu su u internetskim prostranstvima posvećene brojne stranice koje tematiziraju kako on uopće nastaje te kako se tretira. Neke od njih donose i „mitove o celulitu“, poput onog da se pojavljuje samo kod ljudi koji nisu u formi ili pak da ga uzrokuje pripijena odjeća.

Krivo je – vezivno tkivo

„Do tih neistina ponekad dovede i nepoznavanje procesa nastanka celulita koji, recimo, neće posve nestati ako smršavimo jer – iako uglavnom nastaje zbog viška masnog tkiva – bazično je njegova pojava vezana uz slabljenje vezivnog tkiva“, otkriva dr. Matija Miletić, renomirani zagrebački plastični kirurg i vlasnik ordinacije MM Medestetica.

Dakle, sve te neestetske promjene koje se manifestiraju u obliku jastučića ili čvorića, udubljenja i izbočina, pojavljuju se zato što se mreža vlakana koja inače drži masno tkivo pod kontrolom – razvuče.  Pritom količina masnog tkiva nije najvažniji faktor: ključni parametar za njegovo formiranje je upravo slaba mreža vezivnog tkiva, čije „niti“ nisu dovoljno čvrste i elastične kako bi ga zadržale u potkožju.

Uz to, brojni faktori utječu na slabljenje vezivnog tkiva. S godinama se, primjerice, u tijelu prirodno smanjuje količina kolagena, osnovnog gradivnog elementa vezivnog tkiva, proteina ključnog za čvrstu i zategnutu kožu. Degenerativne promjene u vezivnom tkivu mogu nastati i zbog utjecaja hormona (zbog čega su žene sklonije nastanku celulita), poremećaja u cirkulaciji i metabolizmu, zadržavanja vode u tkivima, ali i zbog životnog stila koji uključuje puno sjedenja i nezdrave navike poput pušenja i konzumiranja brze hrane.

Znate li da narančinu koru može uzrokovati i stres?

Celulit je zapravo mnogo više od estetskog problema, jer narušavanje strukturalne građe vezivnog tkiva može sa sobom nositi i druge probleme, poput prodora krvi i limfe u međustanične prostore, ali i nakupljanja štetnih tvari koje u ekstremnih slučajevima mogu utjecati i na rad organa. Jeste li znali da i psihička preopterećenost i nedostatak sna mogu uzrokovati narančinu koru?

Dutch model Bregje Heinen stars in Faithfull the Brand Summer 2017 photoshoots., Image: 339608560, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Premda će svakoj svojoj klijentici objasniti kako nastaje celulit i o kojem je stupnju riječ u svakom pojedinom slučaju, dr. Matija Miletić fokusirao se na – rješavanje problema. I to vrlo konkretno. Iako, naime, neinvazivni tretmani, masaže i apliciranje topikalnih preparata mogu poboljšati stanje, ovaj se liječnik potrudio pronaći malo radikalnije, ali iznimno učinkovito rješenje.

Radikalno rješenje za celulit

„Kirurško liječenje celulita je tema koja je ženama vrlo intrigantna. Mnoge se od njih, naime, obeshrabre neučinkoviti načini borbe s narančinom korom…  Celulit klinički možemo prezentirati kao područje kritičnih zona koje se manifestiraju lokalnim udubljenjima, tj izbočenjima. Kako funkcionira kirurški pristup?

, ,17, APRIL 2017. Kenya Kinski Jones stars in Ermanno Scervino spring summer 2017 campaign. . ©DJ / LAN - 27/4/17 **HANDS OUT pics**, Image: 331744078, License: Rights-managed, Restrictions: Pictures in this set: 5, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Target Press

Procedura se sastoji u tome da se flomasterom obilježe područja koja su udubljena, što znači da na tom dijelu postoje pregrade od vezivnog tkiva koje kožu povezuju s dubljim strukturama i na taj način „povlače kožu“, što rezultira neravnom površinom“, govori liječnik kojem se s povjerenjem obraćaju brojne žene iz Hrvatske i regije.

Tri do pet malih rezova i minijaturni ožiljak

„U označena područja aplicira se lokalna anestezija, a onda se skalpelom te pregrade naprosto – prerežu.  Na taj način tkivo prestaje biti stisnuto, a koža se izravnava, dakle nema više neestetskih udubljenja u glutealnoj regiji.“ S obzirom na to da se izvodi u lokalnoj anesteziji, zahvat je bezbolan, a rezultatima su žene oduševljene. Ako se, primjerice, tretiraju bedra, na svakoj se nozi izvede od tri do pet mini rezova, a ožiljci su gotovo neprimjetni, tek točkice.

Može li se išta zakomplicirati – pitamo dr. Miletića? „Eventualno može nastati mali hematom, ali on nestaje nakon sedam to deset dana“, odgovara liječnik, koji je žene oduševio i činjenicom da ako se celulit nakon ovog zahvata i vrati, mnogo ga je manje – i manje je vidljiv.