• 237

Poznatog plastičnog kirurga dr. Matiju Miletića, vlasnika zagrebačke ordinacije MM Medestetica, ulovili smo – na putu. No, zahvaljujući hands free uređaju, uredno nam je odgovorio na sva naša pitanja. A zanimalo nas je zaista mnogo toga…
Koji su tretmani i zahvati najviše nedostajali ženama tijekom izolacije? Čega su se zaželjele?

Moje su se klijentice, sudeći po telefonskim pozivima odmah nakon prvog ukidanja mjera – najviše zaželjele tretmana koji imaju trenutačni efekt – poput filera i botoksa. Malo se zategnuti, popeglati, zagladati bore mrštilice za koje je u prošlom razdoblju zaista bilo razloga…

Plastični kirurg dr. Matija Miletić zna što žene vole

Također, jednako su atraktivni tretmani koji poboljšavaju stanje kože, koja je tijekom karantene kod mnogih – zbog boravka u zatvorenom – postala siva i umorna. S blistavom kožom lakše se vratiti u „novu normalu“ pa su se žene tako često naručivale na PRP i mezoterapiju. A kako je ljeto pred vratima, na beauty meniju je i lipoliza (više o zahvatu možete pročitati OVDJE).

Renomirani ste kirurg, popularni među Zagrepčankama, s mnogo vjernih klijentica u regiji… Kako to da vaše cijene nisu otišle „nebu pod oblake“?

Smatram da bi estetski tretmani trebali biti financijski dostupni većini žena, stoga se u mojoj ordinaciji popularni tretmani i zahvati nude po razumnim cijenama. Posebice sad nakon krize, kad su primanja poprilično velikom broju žena smanjena – a želja za lijepim izgledom još je uvijek tu.  Primjerice, ni konzultacije se kod mene ne naplaćuju.

Postoji li neki tretman koji jednako vole i muškarci i žene?

Da, botoks i lipolizu.

Kakakv je omjer žena i muškaraca među klijentima koji dolaze u vašu ordinaciju?

Omjer je 80:20 u korist žena. Ali su i moderni muškarci sve hrabriji, sve češće dolaze i sve se više brinu o svojem izgledu.

Koliko je teško pomiriti očekivanja klijenata – i realne mogućnosti kad je izgled u pitanju?

Nerealnih očekivanja uvijek ima, no moram reći da većina mojih klijentica ima u potpunosti racionalne zahtjeve. A ako nisu uskladile stvarno stanje stvari i sliku koju su zamislile u glavi, to na obostranu korist riješimo na konzultacijama.

Koje biste postupke savjetovali ženama koje prije ljeta žele poboljšati kvalitetu kože?

PRP i mezoterapiju. Kod PRP-ja je riječ o biostimulaciji stanica kože s ljudskom plazmom bogatom trombocitnim faktorima rasta. Plazma je centrifugat pacijentove krvi koja sadrži puno trombocita, pa tako i faktore rasta koji stimuliraju i regeneriraju stanice kože. Metoda je potpuno sigurna jer su isključene sve alergijske ili druge imunološke reakcije. Ta je terapija pogodna za pomlađivanje lica, u slučaju kad je koža suha, neelastična i izgleda umorno ili je naborana, a odlična je i nakon nekih tretmana ili ozljeda jer ubrzava proces regeneracije kože. Mezoterapija je pak tretman tijekom kojeg se u srednji sloj kože (mezodermu) injektira „koktel ljepote“ – kombinacija vitamina, minerala, aminokiselina, antiokisidansa… prijeko potrebnih za mladolik izgled kože. Primjerice, vitamin A utječe na elastičnost i teksturu regulacijom procesa keratinizacije i zacjeljivanja, vitamin B sudjeluje u metabolizmu esencijalnih masnih kiselina osiguravajući biološku ravnotežu kože, vitamin C je prijeko potreban u sintezi kolagena, inhibira slobodne radikale i mjestimičnu prekomjernu proizvodnju melanina, vitamin E djeluje protiv slobodnih radikala…

Koliko u plastičnoj kirurgiji do izražaja dolazi vaša kreativnost i osjećaj za estetiku?

Kreativnost je presudna. Bez toga nijedan kirurg ne može biti dobar estetičar. Oko za detalje, kreativnost i kirurška inteligencija, pod kojom podrazumijevam mogućnost snalaženja i prilagođavanja datim situacijama – bez toga nema uspjeha u našem poslu.

Što ženi 40 + plus treba od tretmana da bi izgledala sjajno?

Ovisi koliko je blagonaklona bila genetika. Ako je, nekirurški tretmani mogu mnogo pridonijeti mladolikosti. Ako nije, idealna je kombinacija kirurških zahvata i neinvazivnog pomlađivanja.

Zbog čega u vašu ordinaciju najčešće dolaze djevojke 20+?

Najčešće zbog povećanja usana ili dojki te tretmana filerima. Ponekad žele i ukošene oči: to je zahvat kojim se dobivaju zavodljive, mačkaste oči, kakve ima, primjerice, Melania Trump (više o zahvatu OVDJE). Taj se postupak izvodi u lokalnoj anesteziji, ne boli, a ožiljak nije vidljiv.

Kroz mali rez koji se smješta uz vanjski rub donje vjeđe vanjski se očni kut podiže šavom, a potom fiksira za kost orbite, tj. prostor u kojem je očna jabučica. Time se oči ukošavaju i postiže se tzv. mačkasti pogled, koje djeluju posebno senzualno.

Stručnjak ste za modeliranje usana… Kakve su usne prema vašem mišljenju najljepše?

One koje djeluju prirodno. A kako bi se to postiglo, nije dovoljno samo aplicirati filer. Treba dobro poznavati anatomiju usne: važno je uzeti u obzir širinu, udaljenost od nosa, procijeniti jesu li spuštene ili nisu… I nakon detaljne analize treba donijeti optimalan plan – radi li se popunjavanje dermalnim punjačima, podizanje kuteva, lip lift… ili kombinacija.

Može li se išta s 1 ml filera?

Može. Mogu se, recimo, srediti nazolabijalne bore, ili se istaknuti vrhovi jagodica na licu, oni najistureniji, što zaista pridonese ljepoti lica.

Prije ljeta su uvijek aktualni tretmani smanjivanja obujma tijela. Tko je idealan kandidat za liposukciju?

Liposukcija je definitivno najpopularnija metoda oblikovanja tijela odstranjivanjem viška potkožnog masnog tkiva, i za mene predstavlja neku vrstu umjetnosti. Naše tijelo ima regije koje se u svijetu zovu „diet–resistant“ ili otporne na dijetu: to su najčešće trbuh, bedra, preponska strana butina, unutrašnja strana butina i koljena, ruke i podbradak. Zapravo, jedan je poznati plastični kirurg rekao da se liposukcijom mogu tretirati sve regije osim dlanova i tabana. Idealni kandidati su stoga osobe koje na tim područjima imaju tvrdokorne naslage masnog tkiva, kojih se ne uspijevaju riješiti vježbanjem ni dijetama. Suprotno nekom općem mišljenju, liposukcija nije način na koji se rješava problem pretilosti.

Koji je tretman najbolji za blistavos kože – PRP, laser ili mezoterapija?

Sve navedeno pokazuje doista iznimne rezultate.