• Blog
  • by MM Medestetica
  • 4 srpnja, 2023
  • 356

Zašto u ovom teškom periodu pišemo o estetskim operacijama grudi? Iz vrlo jednostavnog razloga: zato što znamo da će ovaj teški period kad tad – proći. Sad je vrijeme da se usredotočimo na svoje zdravlje i dobrobit svojih bližnjih, no i pravi čas da razmotrimo neke ideje i želje o kojima možda nismo imali vremena razmišljati dok je sve još bilo „normalno“.

A brojne su žene zasigurno razmišljale i o estetskih zahvatima, među kojima je jedan od najpopularnijih i najtraženijih povećanje dojki. Iako se na prvi pogled čini zahtjevna, u renomiranoj zagrebačkoj ordinaciji MM Medestetica, čiji je vlasnik poznati hrvatski kirurg Matija Miletić, to je rutinski zahvat koji daje brze rezultate i – „wow efekt“.

Razlozi za operaciju

Zašto se žene na nju odlučuju? „Za operaciju grudi pacijentice se najčešće odlučuju nezadovoljne veličinom, oblikom ili položajem dojki. Često se ovakve intervencije rade i s ciljem rješavanja postojeće, estetski neprihvatljive asimetrije, zbog gubitka volumena nakon trudnoće i dojenja ili nakon rigoroznih dijeta, kada se smanjuje i količina masnog tkiva dojke“, objašnjava dr. Miletić, plastični kirurg kojem se žene s povjerenjem prepuštaju u ruke i kad je riječ o povećanju usana te hit zahvatu ukošavanja očiju.

Renomirani zagrebački plastičar dr. Matija Miletić

Nakon što dođete k njemu na prvi pregled, vaše će želje i ciljevi biti u potpunosti saslušani i zabilježeni. Potom će detaljnim liječničkim pregledom biti napravljen operativni plan koji u potpunosti odgovara vašim potrebama. „Pacijenticu ću, naravno, upoznati i s mogućim komplikacijama, rizicima i limitima. Naš je cilj pružiti apsolutno sve informacije da bi imala što realniju sliku svega što od ovog zahvata može očekivati“, iskren je doktor Miletić, koji povećanje grudi radi implantatima posljednje generacije, različite veličine i oblika.

Anatomski implantati

Pacijentica koja je u njegovu ordinaciju došla na konzultacije imala je dvije želje: povećati grudi i ispraviti blagu asimetriju između bradavica – od kojih je lijeva bila malo spuštena. „Mlađe žene vole okrugle implantate, za kakve se odlučila i naša pacijentica. Za razliku od onih anatomskih, u obliku suze, ovi rezultiraju malo jače naglašenim dekolteom. A kako bi grudi izgledale besprijekorno, obavili smo i peksiju, tj. kirurški podignuli bradavicu“, govori naš sugovornik, otkrivajući da je operacija trajala 1,5 sat.

Iz arhive dr. Miletića: prije i poslije zahvata

Operacija grudi izvodi se u općoj anesteziji te zahtijeva detaljnu predoperativnu pripremu i postoperativni oporavak. Kada se operacija dojki završi, pacijentica se iz operacijske sale  premješta u prostoriju poluintezivne njege gdje se i dalje radi kompletan monitoring. Oporavak je kod svake pacijentice drugačiji, ali se većina vraća lakšim svakodnevnim poslovima nakon dva tjedna, kad žena može podignuti ruke bez bolova.

Tri do četiri tjedna treba nositi specijalni grudnjak kako bi se spriječilo pomicanje implantata, a intenzivnije fizičke vježbe treba izbjegavati u periodu od šest tjedana. Ne preporučuje se ni spavanje na boku i trbuhu.

Važnost konzultacija s liječnikom

Pacijentice često nisu sigurne treba li njihovim grudima povećanje ili pak podizanje, zbog čega liječnik u procesu konzultacija ima važnu ulogu. „Podizanje grudi izvrsno je rješenje za obješene dojke, dok se povećanje grudi implantatima preporučuje pacijenticama koje su nakon trudnoće, dojenja ili mršavljenja izgubile volumen grudi, ili su naprosto oduvijek umjesto jedinice željele trojku, umjesto trojke – peticu“, otkriva dr. Miletić.

Osim ta dva osnovna zahvata, postoji i treća opcija – povećanje s podizanjem, ili augmentacijska mastopeksija. Riječ je o kombinaciji zahvata koja najbolje rezultate daje kod pacijentica koje grudima žele vratiti volumen, ali i korigirati njihov položaj koji se promijenio nakon dojenja ili mršavljenja. Ova je tehnika namijenjena korekciji spuštenih i „ispuhanih“ grudi čiji se izgled i položaj ne mogu korigirati samo jednim od dva osnovna postupka.

Kako izgleda sam zahvat? Nakon iscrtavanja, dojka se prilikom zahvata otvara u donjem dijelu, pri čemu se ispod mišića kreira džep u koji se smješta implantat. Tek nakon što se ustanovi kako će grudi izgledati, pristupa se podizanju bradavice na novi položaj. Zbog prirode zahvata ožiljak je nakon ove operacije drugačiji od onog koji ostaje nakon klasičnog povećanja grudi – zbog liftinga i pomicanja bradavice pacijentica će nakon zahvata ima ožiljak oko areole te iznad nje liniju koja podsjeća na obrnuto slovo T.

„Osim volumena grudi koji se postiže umetanjem implantata, simetrija je drugi bitan faktor koji želim postići – jer uvelike pojačava osjećaj zadovoljstva pacijentica nakon operacije. Simetrija, naravno, ne znači identičnost, jer su grudi i prirodno blago različite, baš poput očiju, obrva ili stopala: no, bitno je postići vizualnu ujednačenost, što smo u ovoj operaciji u potpunosti uspjeli“, kazao je dr. Matija Miletić, naglasivši da su konačni rezultati vidljivi nakon nekoliko mjeseci, kada tkivo i koža u potpunosti zacijele, a grudi poprime svoj finalni izgled.

Izvor: ESTETICA.hr https://estetica.hr/dr-matija-miletic-operacija-povecanja-grudi/