• Blog
  • by MM Medestetica
  • 4 srpnja, 2023
  • 179

Kada je riječ o ljepoti, koliko god tvrdili suprotno, ona doista nije u oku promatrača nego nam je diktiraju različiti kanoni, koje smo, svjesno ili nesvjesno usvojili. Stručnjaci tvrde kako nam je, što bolje upoznajemo osobu, sve manje važno kako izgleda, ali će se i složiti kako na stvaranje prvoga dojma o nekome najviše utječe fizički izgled te osobe. Kada smo kod fizičkoga izgleda, korekcija nosa je među najtraženijim estetskim zahvatima. Čak postoji formula savršenog nosa, a to bi bio onaj čiji je vrh postavljen pod kutom od 106 stupnjeva u odnosu na njegov korijen. Naime, mjereno od usnice do vrha nosa, optimalan kut rotacije vrha nosa bi trebao iznositi 106 stupnjeva kako bi nos izgledao ženstvenije, dok se nos kojemu je rotacija manja od 90 stupnjeva smatra dugačkim i “muškobanjastim”.

A koji je nos najpoželjniji?

Svjetski stručnjak za mapiranje lica, Chris Solomon, zatražio je od stotinu dobrovoljaca da u kompjutorskom programu naprave svoju savršenu ženu. To idealno lice analitičari su usporedili s licima slavnih osoba i otkrili kako se poklapa s fizionomijom Natalie Portman. Da je tome tako, potvrđuju i estetski kirurzi koji tvrde kako najviše žena dolazi s istim zahtjevom – imati nos poput ove holivudske glumice. U cijeloj ovoj priči, ostaje pitanje bi li vašem licu pristajao nosić Natalie Portman? Srećom, prije nego što se odlučite za operaciju nosa, savršeno rješenje je “filler nose-job”, neinvazivan tretman koji je posljednjih godina iznimno popularan diljem svijeta, a podvrgnule su mu se i brojne slavne osobe.

Riječ hrvatskog kirurga

O tome kako izgleda korigiranje izgleda nosa bez operacije, bez anestezije i bez oporavka, razgovarali smo s poznatim plastičnim kirurgom dr. Matijom Miletićem, vlasnikom zagrebačke ordinacije MM Medestetica, u čijoj se odinaciji često mogu vidjeti i brojne domaće ljepotice.

“Nos se može povećati ili smanjiti, mogu mu se promijeniti oblik vrha ili debljina, smanjiti veličina nosnice, itd. Ipak, važno imati na umu kako je jedini ispravan pristup ljepoti onaj personalizirani te je krajnji cilj uvijek skladniji profil, a u obzir se uzimaju svi aspekti lica, poput usana, očiju, nosa i brade. Zato su fileri hijaluronske kiseline sjajno rješenje. Traju od 12 do 18 mjeseci, tretman je neinvazivan i traje od 5 do 15 minuta, a nakon toga ste spremni za suočavanje s dnevnim obvezama”, kaže dr. Matija Miletić i dodaje kako je hijaluronskim filerima moguće podignuti vrh nosa, izravnati kukasti nos, ispraviti neravnine te čak vizualno smanjiti nos.

Zašto hijaluronski fileri?

Korekcija hijaluronskim filerom ograničenog je trajanja jer tijelo prirodno, s vremenom razgrađuje hijaluronsku kiselinu, ovisno o brzini metabolizma i razgradnje hijalurona u tijelu. Zato je ova korekcija izvrsna za sve koji žele privremeno korigirati nos, pripremiti se za neku posebnu prigodu ili razmišljaju o klasičnoj operaciji nosa.

Osim toga, dodatan benefit je to što hijaluronska kiselina pozitivno utječe na sintezu kolagena te su dokazana i antibakterijska i protuupalna svojstva koja pomažu kod zacjeljivanja oštećene kože.

Novi nos pet minuta

Ipak, iako je po novi nos moguće otići doslovce u pauzi za ručak, to ne znači da proceduru treba shvatiti olako ili o njoj razmišljati kao o nečemu što će ionako proći. Imajte na umu kako ćete s “novim” nosom ipak živjeti i više od godinu dana te je važno prepustiti se u ruke estetu i stručnjaku, koji će vas savjetovati o opcijama koje vašem licu najbolje odgovaraju.

“Vrlo mi je važno sagledati osobu u cjelini, čuti njezine želje, a potom joj sugerirati najbolje rješenje za nju. Što se same cijene tiče, ona ovisi o potrebnoj količina filera koji se koristi. Primjerice, dok će u nekim slučajevima biti dovoljno svega 0,5 do 1 ml filera, za značajnije će korekcije ponekad biti potrebno i do 2 ili 3 mililitra, a cijena 1 ml filera je od 2500 do 2800 kuna”, zaključuje dr. Miletić.

Dobra vijest je da se u MM Medestetici prvi pregled i konzultacije ne naplaćuju pa prije nego što preskočite kavu s prijateljicom zbog “nose joba”, skoknite na razgovor sa stručnjakom. I duboko udahnite desnom nosnicom. Jer, istraživanje je pokazalo, kako je tada mozak aktivniji nego kada dišete desnom nosnicom.