Fileri
Smanjivanje bora i izglađivanje tkiva

Filer

Hijaluronska kiselina je transparentan viskozni gel isporučen u sterilnim injekcijama. Radi se o polisaharidu, prirodnom važnom sastojku kože, potkožnog tkiva i zglobova. Za estetske indikacije koristi se formula dobivena iz ne animalnog uzorka zbog čega je sigurna i smanjuje šanse za teške alergijske reakcije.

Hijaluronska kiselina u estetskoj kirurgiji se koristi za povećanje volumena tkiva kao i za zaglađivanje i smanjenje bora.

Hijaluronska kiselina otapa se s vremenom i nema trajni učinak. Trajnost ovisi o samoj formuli i reakciji tijela. Budući da je tijelo na kraju razgrađuje hijaluronsku kiselinu, stalno ju treba dopunjavati da bi trajni učinak bio prisutan. Može se u potpunosti kombinirati s botulin toxinom ili s kirurškim postupcima. Za manje bolan ili bezbolan tretman, krema s anestetikom ili lokalna anestezija se koristi u navedenom cilju. Aplikacija filerima neposredno nakon zahvata uzrokuje prolazno crvenilo, oteklinu i peckanje.

Rizik

Mjere opreza

Sa svakim postupkom dolazi određeni stupanj rizika. Zato je važno shvatiti i prihvatiti moguće rizike i komplikacije vezane za to. Unatoč činjenici da je većina bolesnika ne razviju nuspojave, važno je da se govori o rizicima, mogućim komplikacijama, ograničenjima i posljedicama uporabe hijaluronske kiseline. Dodatne informacije mogu se naći s uputama u ambalaži.

Kao posljedica injektiranja hijaluronske kiseline, moguće je krvarenje koje je obično ograničeno i prezentira se kao modrica. U vrlo rijetkim slučajevima, krvarenje zahtijeva dodatne postupke, čak i kirurški. Isto tako je važno da pacijent upozori liječnika o eventualnim poremećajima zgrušavanja krvi i prestane uzimati sve lijekove koji bi mogli utjecati na proces zgrušavanja krvi, kao što je aspirin, vitamin E, svi gynco preparati 14 dana prije procedure. Ako bolesnik uzima kumarine, nadomjesna terapija bi trebala biti uvedena u skladu uputama liječnika.

Oteklina se obično javlja nakon primjene hijaluronske kiseline. Nakon nanošenja, vidljivi su ubodi od igle i nestaju za dva do tri dana.

Naše tijelo je anatomski asimetrično pa simetriju ne možemo postići filerima usprkos simetričnoj aplikaciji, stoga u cilju idealnosti tretmane je potrebno ponavljati.

Tijekom primjene hijaluronske kiseline ili lokalne anestezije, može se dogoditi privremeno ili trajno oštećenje dubljih struktura – vena i živaca.

Infekcija nakon primjene hijaluronske kiseline su vrlo rijetke (manje od 1 na 1000 slučajeva). Ipak, bakterijske, virusne i gljivične infekcije se mogu pojaviti kao i herpes (čak i kod pacijenata koji ga nikada prije nije imao). U osoba s čestim herpesnim infekcijama, preventivni antivirusni lijekovi mogu biti propisani. Bilo koja vrsta infekcije mogu zahtijevati dodatni tretman s antimikrobnim lijekovima kao i kirurškim postupcima. Ova komplikacija može uzrokovati trajno vidljiv ožiljak na koži i potkožnom tkivu.

Nekroza je izuzetno rijetka komplikacija koja može uzrokovati vidljive ožiljke i potrebu za dodatnim kirurškim liječenjem.

Kao i bilo koja biološka tvar, hijaluronska kiselina može uzrokovati alergijsku reakciju, u najtežim slučajevima čak i smrt. Takva reakcija može biti posljedica alergije na lokalni anestetik.

U nekim slučajevima, pacijenti nisu zadovoljni s konačnim rezultatom ili trajnošću filera. Moguće je da se tijelo reagira na filer na nepredviđeni način koji omogućuje da mu je trajnost kratka. U takvim slučajevima, preporučujemo da koristite filere drugih brendova ili drugačije omjere hijaluronske kiseline ili različite postupke kako bi se postigao željeni rezultat.

Postupak ne zaustavlja proces starenja tako da koža i druga tkiva stare i dolazi do promjena, kao što su dublje bore, opušteno tkivo i promjena površine kože koje nisu posljedica uporabe hijaluronske kiseline već prirodnog procesa starenja i utjecaja okoliša.

Rezultati

Oporavak

Nakon uporabe hijaluronske kiseline, koža može biti neravna, te se mogu pipati i manje kuglice ako se filer daje u bolusima, također navedeno stanje nestaje za nekoliko dana.

Nakon nanošenja, koža je osjetljivija na vanjske utjecaje (toplina, hladnoća, UV svjetlo). Dakle, ona mora biti zaštićena još nekoliko dana nakon aplikacije.

Tretman

Cilj zahvata

Filerima se može tretirati cijelo lice, tj brišu se bore davanjem volumena… počevši od bora na čelu, bora između obrva, očnih vrećica, nazolabijalnih bora (koje idu od nosa prema usnama), mentolabijalnih (koje idu od vanjskih kutova usana prema bradi), naglašavanje jagodica, povećanje volumena usana a sve u cilju prirodnog i mladenačkog izgleda.

od 2500 kn
.
.
.
.
.
.