• Blog
  • by MM Medestetica
  • 5 srpnja, 2023
  • 239

Dok je nekim osobama zaista potrebna „prava“ liposukcija, u velikom se broju slučajeva ona može izbjeći. Kakve alternative uopće postoje i u čemu je tajna zahvata oko kojeg se u posljednje vrijeme podiglo mnogo prašine, otkrio nam je zagrebački plastični kirurg bogatog iskustva – dr. Matija Miletić.

Potkožne masnoće kao da su „zalijepljene“

Kroz njegovu su ordinaciju prošle stotine pacijenata u potrazi za ljepšim usnama, grudima ili stražnjicama, no tvrdi kako među najčešće boljke njegovih pacijenata u Ordinaciji estetske kirurgije MM Medestetica spadaju lokalne nakupine masnog tkiva koje čak niti godine tjelovježbe i dijete nisu uspjele otopiti.

Iako se s ovim problemom nerijetko susreću i muškarci, tvrdokorne masne naslage koje djeluju kao da su pod kožom „zalijepljene“, mnogo češće ipak pogađaju žene, a uzrok je jednostavan – genetika, tvrdi dr. Miletić.

Žene su genetski sklonije zadržavanju potkožnih masnoća

„Žene su genetski sklonije lokaliziranom zadržavanju masnog tkiva na mjestima poput trbuha, bokova, stražnjice i bedara. Sama građa organizma uvjetuje ovakvu pojavu – žene imaju manje mišićne udjele od muškaraca, zbog čega teže sagorijevaju potkožne masnoće“, objašnjava estetski kirurg te dodaje kako je i hormonalni disbalans vrlo čest uzrok nakupljanja potkožnih masnoća u području bokova, bedara i trbuha.

Dok je kod većeg viška kilograma uvijek važno, osim tretmana, u režim uključiti i redovitu tjelovježbu i uravnoteženu prehranu, žene ipak najčešće muči tek „nekoliko dosadnih kilograma“ koji nikako ne odlaze s bokova ili nogu, unatoč svom uloženom trudu. Kada bi mogla uperiti prstom i reći – „želim da masnoće nestanu točno ovdje“, svaka bi žena to i učinila, no nažalost, ovakav je scenarij teško vjerojatan. Barem je bio do sada, tvrdi dr. Miletić.

Zahvati su sve jednostavniji, a oporavak sve brži i bezbolniji

Lokalno uklanjanje masnoća na „najtvroglavijim“ dijelovima tijela jedan je od glavnih ciljeva moderne estetske medicine i kirurgije, a inovacije u ovom području potvrđuju da pacijenti na raspolaganju imaju sve veći broj bržih, jednostavnijih i manje invazivnih zahvata, iza kojih je oporavak sve kraći i bezbolniji.

Jedan od takvih postupaka je i injekcijska lipoliza, za koju ćete u Zagrebu teško pronaći iskusnijeg stručnjaka od dr. Miletića. Zanimalo nas je kome će ovaj tretman najviše odgovarati i tko od njega može očekivati najbolje rezultate, a iskusni nas je liječnik lišio svih nedoumica.

Za one kojima je potrebna manja, ali vrlo ciljana “dorada“

„Injekcijska lipoliza indicirana je za one pacijente kojima je potrebna manja dorada u oblikovanju tijela da bi postigli gotovo savršen rezultat. Ovaj je zahvat idealan upravo za osobe koje se ne mogu riješiti tvrdokornih lokaliziranih nakupina masnoća, a najbolje će rezultate polučiti na području donjeg i gornjeg dijela trbuha, donjeg dijela leđa, vanjske i unutarnje strane bedara i koljena“, objašnjava estetski kirurg.

Prije i poslije, injekcijska lipoliza donjeg dijela leđa i bokova, iz srhive dr. Miletića

Kad je lice u pitanju, njegove pacijentice najčešće zanima može li se ovom tehnikom tretirati i jedan od najomraženijih estetskih problema – podbradak, a dr. Miletić nas je odgovorom obradovao, tvrdeći da injekcijska lipoliza izvrsne rezultate čak i kod tvrdokornog podbratka. „Ovisno o problematičnoj regiji, preparat se razlikuje po jačini – za uklanjanje masnih naslaga i oblikovanje tijela koristimo jaču supstancu, dok ćemo masnoće s podbratka i linije čeljusti uklanjati blažom varijantom“, ističe zagrebački doktor te dodaje kako postoji čak i preparat koji, osim topljenja lokalnih masnih naslaga, djeluje i na stezanje kože, što je posebno važno kod izraženog podbratka s manjim viškom opuštene kože.

Prije i poslije, injekcijska lipoliza podbratka, iz arhive dr. Miletića

Konačni rezultat ugledat ćete nakon – 5 tjedana

Može li se injekcijskom lipolizom tretirati i veća količina masnog tkiva – naš sugovornik tvrdi da može, a kamo nestaju masti i kako ih točno jedna injekcija može razgraditi? „Pacijentice koje ovaj zahvat zanima najčešće me pitaju kamo nestaju masti, ako ih ne isisavamo sondom iz tijela kao u slučaju klasične liposukcije, pa im uvijek nastojim detaljno objasniti postupak. Korištene kiseline u dodiru s mastima oštećuju stanične stijenke masnih stanica i razbijaju pohranjene masti – obujam masnih stanica se smanjuje, a njihov sadržaj izlučuje se iz organizma mokraćom“, objašnjava dr. Miletić.

Ovaj se zahvat bazira na, ustvari, jednostavnom principu – nakon aplikacije sredstva stvara se sterilna upala, pri čemu tretirano područje na nekoliko dana otvrdne, a postupno počinje omekšavati i splašnjavati. U narednih dva tjedna potrebno je unositi oko 2 litre tekućine dnevno, jer se rastopljene masnoće izlučuju mokraćom. Iako će oporavak od zahvata završiti u roku od 2 tjedna, konačni će rezultati postati vidljivi nakon 5 tjedana – dok će u nekim slučajevima svega jedan tretman biti dovoljan, dr. Miletić tvrdi kako će najčešće za idealne rezultate biti potrebna dva tretmana, s razmakom od 6 tjedana.

Josephine Skriver (josephineskriver / 22.01.2018): "happy monday. ", Image: 360970685, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Osim smanjenog vremena oporavka i neinvazivne prirode zahvata, ovaj pristup ima još jednu veliku prednost – pristupačnu cijenu.  Ovisno o količini sredstva koju je potrebno upotrijebiti u tretmanu – jedna će bočica biti dovoljna za površinu od 100 cm2, pa će, primjerice, za tretiranje čitavog trbuha biti potrebne 3 do 4 bočice, što će koštati između 3 i 4 tisuće kuna, dok je cijena klasične liposukcije višestruko veća.