• 271

Pomlađivanje bi uvijek trebalo biti proces, a ne jednokratno magično rješenje. Za postizanje prirodnih, skladnih i vidljivih rezultata s kojima će klijentica biti zadovoljna, idealno bi bilo napraviti plan pomlađivanja po dobi i prilagoditi ga individualnim karakteristikama osobe.

dr. Matija Miletić, plastični, rekonstruktivni i estetski kirurg

Znakovi starenja nisu isključivo vezani za godine

Uspoređujemo li pak pomlađivanje u 40-ima i ono u 50-ima, tehnike i pristupi koji se koriste gotovo su identični, jedina je razlika što su znakovi starenja u 50-ima mnogo izraženiji i produbljeniji. Ono što se početkom 40-ih činilo kao nekoliko sitnih bora oko očiju, lagano opuštanje brade i blagi višak kože oko očiju, deset godina kasnije izgledat će nam kao ozbiljne bore, obješeni kapci i opuštena koža obraza i brade. Znajući da je svaka osoba drugačija, ne možemo govoriti o znakovima starenja koji su isključivo vezani za određene godine, jer će, ovisno o genetskom naslijeđu, neke osobe izgledati mlađe, dok će se druge doimati starijima nego što jesu. Ipak, većina će žena u 50-ima na licu primijetiti nedostatak sjaja, bitno smanjenu elastičnost kože, dublje nazolabijalne bore i bore na čelu, izraženije bore oko očiju, višak opuštene kože na donjim kapcima te gubitak volumena u obrazima i usnama.

Iste tehnike, ali naglašeniji problemi

Neinvazivnim tretmanima danas se mogu tretirati gotovo svi znakovi starenja, ali jedino pod uvjetom da je proces pomlađivanja počeo na vrijeme, prije nego su znakovi starenja postali vrlo izraženi i tvrdokorni.

 

Osobi koja je ulagala u zdravlje i ljepotu kože na vrijeme, bore i gubitak tonusa i čvrstoće javit će se kasnije nego osobi koja do 50-e nije učinila ništa po pitanju prevencije starenja i održavanje mladolikosti i zdravlja kože. Svi tretmani koji djeluju na uklanjanje ili ublažavanje znakova starenja izvode se istim tehnikama, neovisno o dobi u kojoj se izvode, no estetski problemi su s godinama sve naglašeniji, pa i tretmani zahtijevaju više vremena, utrošenog materijala, a često i financijskih sredstava.

Što se može pomladiti filerima i botoxom čak i u 50-ima, a kad je ipak potrebna kirurška intervencija?

Na neke se znakove starenja može djelovati neinvazivnim tretmanima čak i u 50-ima uz postizanje izvrsnih rezultata, no neki ipak zahtijevaju pomoć estetskog kirurga. Koliko se daleko može stići primjenom neinvazivnih tretmana, ovisi ponajprije o osobi, kvaliteti i elastičnosti njene kože i izraženosti bora. Primjerice, opuštena koža i gubitak tonusa na liniji čeljusti može se tretirati kirurškim putem, izvodeći klasičan facelifting, no danas se vrlo uspješno tretira i filerima hijaluronske kiseline, pogotovo u slučajevima gdje klijentica nema vrlo izražen višak kože na bradi i liniji čeljusti.

 

Nedostatak volumena u usnama također se može nadoknaditi hijaluronskim filerima uz vrlo prirodne rezultate, no kad je pomlađivanje očiju u pitanju, tu je situacija pomalo drugačija.

Neinvazivni tretman ponekad nije dovoljan

Područje oko očiju je specifična regija lica kad je starenje kože u pitanju. Poznato je da ovaj dio lica prvi pokazuje znakove starenja, jer je koža na njemu tanka i lako gubi elastičnost, što se očituje ranim nastankom bora i sitnih linija. Ipak, najveći je problem vezan za područje oko očiju višak kože na kapcima, koji osim estetske, često postaje i funkcionalna smetnja, jer pretjerano spuštanje gornjeg kapka može otežati vid. U takvim slučajevima, kad je višak kože na kapcima već izražen, ipak se najbolji rezultati postižu blefaroplastikom, kirurškim odstranjivanjem viška kože s kapaka. Filerima je ipak moguće ublažiti podočnjake i time pozitivno djelovati na izgled očiju, dajući cijelom licu osvježen i pomlađen izgled, no izraženi višak kože nije moguće učinkovito zategnuti samo neinvazivnim metodama.

U 40-ima višak kože na kapcima kod većine ljudi još nije toliko izražen, pa blefaroplastika može pričekati, posebno na donjim kapcima. Ipak, koliko će se brzo koža ovog delikatnog područja objesiti i naborati, ovisi i o genetici, no za idealne rezultate u 50-ima najčešće će biti potrebna blefaroplastika gornjih i donjih kapaka.

Području dekoltea potrebna je obnova i zaglađivanje teksture

Kad je u pitanju područje dekoltea, za zreliju će kožu u svakom slučaju biti potrebna mezoterapija, koja će jednako koristiti koži u 40-ima i 50-ima, jer djeluje na povećanje kvalitete kože, njenu obnovu i vraćanje prirodnog sjaja. Kombinacija PRP tretmana i mezoterapije posebno će odgovarati koži u 50-ima jer će vidno popraviti teksturu, a ako se dublje ubrizga, mezoterapijski će koktel vratiti izgubljeni volumen i dubinski pomladiti kožu. Područje dekoltea ovom kombinacijom tretmana pomoći će u smanjivanju pigmentacija i ublažavanju ožiljaka, a kožu će učiniti debljom, otpornijom i čvršćom.

Mnoge se dame već u 30-ima odlučuju za mezoterapiju na području dekoltea, jer često izlaganje suncu može rezultirati pigmentacijama i sitnim borama, koje znatno utječu na samopouzdanje mlađih žena.

49 vs. 59

Kao što je ranije spomenuto, znakovi starenja u različitoj dobi tretiraju se istim tehnikama, posebno kad su neinvazivni tretmani u pitanju, no ponekad je potrebno utrošiti različitu količinu materijala na pomlađivanje pojedinih dijelova lica. U nekim će se slučajevima, čak i korištenjem istih tehnika i iste količine materijala, rezultati znatno razlikovati ovisno o dobi klijentice. Za usporedbu – nedavno sam radio rejuvenaciju filerima dvjema klijenticama, jednoj u dobi od 49 godina, a drugoj u dobi od 59 godina. Na svaku od njih utrošio sam 8 ml hijaluronskih filera, koristeći iste tehnike, no dobiveni rezultati, očekivano, nisu bili jednaki.

Koje sam tehnike koristio? Počeo sam s povećanjem jagodica vlastitom tehnikom u 6 točaka, pri čemu sam sa svake strane aplicirao po 1 ml filera. Nakon toga sam napravio rekonstrukciju donje čeljusti, tzv. jaw line, koristeći po 2 ml filera sa svake strane, od čega sam 1 ml iskoristio na rekonstrukciju angulus mandibule koja će povući liniju čeljusti prema natrag, a drugi mililitar aplicirao u regiju ispred mandibule, što liniju čeljusti povlači prema bradi.

Iz arhive dr. Miletića (klijentica u 40-ima)

Naposljetku su na red došli podočnjaci, čijim smo tretiranjem osvježili cijelo područje oko očiju i uklonili sjene i umoran izgled očiju. Koristeći kanilu, aplicirao sam sa svake strane po 0.5 ml hijaluronskog filera u submuskularni sloj. Tu tehniku smatram najboljom zbog izvrsnih rezultata koje pruža, no korištenje kanile zahtijeva mnogo iskustva i preciznosti, kako se hijaluron ne bi aplicirao subperiostalno ili supkutano, što bi zahtijevalo korištenje hijaluronidaze kako bi se vratilo staro stanje i otopio hijaluron.

Iz arhive dr. Miletića; nakon obrade jedne strane linije čeljusti (klijentica u 40-ima)

Usporedba rezultata

S obzirom na to da sam na obje klijentice koristio iste tehnike i istu količinu materijala, preostaje nam usporediti dobivene rezultate. Kod mlađe smo klijentice postigli potpunu rejuvenaciju lica, zahvaljujući zategnutoj liniji čeljusti i punijim jagodicama, a rezultati su bili toliko očiti da je odmah po završetku izgledala 10 godina mlađe. Rezultati su i kod klijentice u dobi od 58 godina bili izvrsni, no za potpuno pomlađivanje lica i podizanje opuštene kože, ipak sam preporučio kirurški mini-facelifting. Po završetku neinvazivnog pomlađivanja, obje su klijentice izgledale svježe i zadovoljno, a usprkos većoj količini apliciranih filera, zbog njihove dobre raspoređenosti, postignuti rezultat bio je vrlo prirodan i skladan izgled lica. Što se tiče financijskog aspekta neinvazivnog pomlađivanja u 50-ima, na primjeru smo vidjeli da je 8 mililitara hijaluronskog filera prosječna korištena količina, pri čemu cijena 1 mililitra filera u ordinaciji estetske kirurgije MM Medestetica iznosi 2800 kuna.