• Blog
  • by MM Medestetica
  • 4 srpnja, 2023
  • 256

Prošla su vremena kad se o botoxu pričalo u pola glasa, a javno su o njemu govorili tek hollywoodski glumci – danas je ovaj preparat jedan od najčešćih tema razgovora kad je u pitanju ljepota.

Najpopularniji tretman o kojem još uvijek postoje brojni mitovi

Injekcija botulin toksina tipa A, već godinama drži prvo mjesto na listama najizvođenijih estetskih tretmana u Americi, a sudeći po podacima The American Society for Aesthetic Plastic Surgery, diljem svijeta godišnje se ubrizga više od 4 milijuna doza ovog popularnog anti-age preparata.

Woman receiving botox injection at spa, Image: 280779326, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Unatoč njegovoj popularnosti (koja s godinama samo raste), o botoxu još uvijek postoje brojni mitovi, ali i pitanja koja većina ljudi jednostavno nema kome postaviti. Mi smo ih zato postavili jednom od najvećih domaćih stručnjaka za botox, dr. Matiji Miletiću iz zagrebačke ordinacije MM Medestetica. Ovaj plastični i rekonstrukcijski kirurg s bogatim iskustvom objasnio nam je sve što ste o botoxu htjeli saznati, uključujući i najpopularnija pitanja – kako točno djeluje, koliko traju rezultati i što se sve njime može tretirati?

“Peglanje bora“ nije jedini učinak botoxa

Straha od malene, tanke iglice odavno smo se riješili, a i onim manje hrabrima dovoljan je samo jedan pogled na rezultate da se predrasuda o botoxu zauvijek oslobode. „Tvrdnja da je botox štetan naprosto nije istinita – riječ je o pročišćenom proteinu bakterije Clostridium botulinum, pri čemu se u komercijalnoj proizvodnji uklanjaju štetni dijelovi toksina te se gubi i bilo kakav štetan utjecaj“, objašnjava dr. Miletić, dodajući kako – barem kad su u pitanju duboke bore gornjeg dijela lica – nema boljeg saveznika.

Zahvaljujući trenutnom učinku na opuštanje pojedinih mišića zaduženih za mimiku lica, njegova je najpoznatija namjena upravo tretiranje dubokih poprečnih bora na čelu, no to mu nikako nije jedina namjena. „S obzirom na to da je riječ o blokatoru neuromišićnih spojeva, botulin toksin izvrsno djeluje i na sitne bore oko očiju, poznate i kao bore smijalice, a vrlo ga često koristim i za podizanje obrva i smanjenje okomitih bora između očiju“, objašnjava liječnik.

Podiže obrve, smanjuje namrgođen izraz lica i otvara pogled

Jedan od najčešćih problema na koji se pacijentice dr. Miletića žale je i spuštanje obrva koje se nakon 40-e događa kod gotovo svake osobe. Osim što će čitavom licu dati umoran i pomalo namrgođen izgled, opuštanje mišića koji drže obrve u idealnoj poziciji dovodi i do „zatvaranja“ pogleda, a ova se pojava često događa i kod mlađih osoba, ovisno o građi lica. „Bilo da se radi o posljedici starenja ili genetskoj predispoziciji, padanje obrva najčešće nosi i mrk, ozbiljan izraz lica, a čak i vrlo suptilnim podizanjem čitavo će lice poprimiti vedriji, ženstveniji i pomlađeniji dojam“, otkriva dr. Miletić, dodajući kako pad obrva na gornji kapak najčešće primjećujemo mnogo ranije nego – primjerice – opuštanje kože kapaka.

21st Annual Hollywood Film Awards. The Beverly Hilton, Beverly Hills, California. Pictured: Angelina Jolie. EVENT November 5, 2017 Job: 171105A1, Image: 354727349, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Znamo da zaglađuje bore, no kako može podići obrve bez ijednog šava?

Postoji li uopće neka „idealna“ pozicija ili oblik obrva koji očima daje mladolik pogled? „Ženske su obrve prirodno položene nešto više nego obrve muškaraca te se nalaze malo iznad koščatog hrbata iznad oka, a razlikuju se i po obliku – ženske obrve odlikuje blagi oblik luka, pri čemu se najviša točka nalazi iznad vanjskog ruba šarenica“, objašnjava doktor, dodajući kako je idealan razmak između sredine zjenice i obrve između 2 i 2,5 centimetra“, objašnjava iskusni liječnik. Iako se regija oko očiju i obrva tretira i drugim metodama u estetskoj dermatologiji, botox se i dalje smatra zlatnim standardom za pomlađivanje ovog „kritičnog“ dijela lica.

28th Annual EMA Awards. Montage Beverly Hills, Beverly Hills, California. Pictured: Amber Valletta. EVENT May 22, 2018 Job: 180522A1, Image: 372688857, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

„Lagana relaksacija mišića koju pruža botox pruža izvrsne rezultate u podizanju obrva – tretiranjem čela, obrve je moguće podignuti za nekoliko milimetara, što otvara pogled, ali djeluje i kao lagani lifting kože kapaka“, tvrdi dr. Miletić te dodaje kako je, zbog podizanja linije obrva i promjene luka savijanja, ovaj postupak izvrstan i za osobe koje genetski imaju spuštene obrve, ali i za one osobe koje imaju asimetrične obrve – pacijentice dr. Miletića često se žale upravo na različitu visinu na kojoj su obrve položene.

Osmijeh bez vidljivog zubnog mesa

Već se godinama ovaj popularni estetsko-medicinski preparat koristi i kod tretiranja problema za koji do tada nije bilo funkcionalnog rješenja – osmijeha prilikom kojega je vidljiva veća količina zubnog mesa. Popularno nazvan „gummy smile“, ova pojava nastaje zbog pojačane aktivnosti mišića oko usta te zbog krivog načina njegovom korištenja, uslijed čega dolazi do podizanja gornje usne.

„Botoxom mišić možemo oslabiti, pri čemu se njegove kretnje i napetost smanjuju, a gornja usna prestaje se dizati tako jako kao ranije. Rezultat je vidljiv nakon samo jednog tretmana, a traje i do godine dana“, tvrdi liječnik, dodajući kako se u današnje vrijeme više nitko ne bi trebao sramiti vlastitog osmijeha.

Nudi rješenje čak i osobama pogođenim vrlo neugodnim problemom

Ako ste mislili da smo pokrili sve aspekte korištenja botoxa, razmislite još jednom. Kao primarno medicinski proizvod, ovaj se tretman često koristi i za rješavanje iznimno neugodnog problema, koji je zbog užurbanog i stresnog načina života sve češći – prekomjernog znojenja.

Romee Strijd (romeestrijd / 13.01.2018): "01/12/18, Image: 360105058, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Da tamni kolutovi na odjeći ispod pazuha predstavljaju i velik udarac na samopouzdanje, jasno je i dr. Miletiću, koji ističe da kod hiperhidroze botox daje najučinkovitije, najbrže i najdugotrajnije rezultate. „Kod pojačanog znojenja botox će blokirati vezanje acetilkolina koji potiče žlijezde znojnice na proizvodnju znoja, smanjujući tako njihovu aktivnost. Na ovaj se način postižu dugotrajna razdoblja smanjenog znojenja, što pacijentima donosi iznimno olakšanje“, ističe liječnik naš sugovornik.

Minimalne količine za najprirodnije rezultate

Naposljetku, za one koji su oko najpopularnijeg estetskog tretmana na svijetu još uvijek skeptični, danas postoji i tretman pod nazivom „baby botox“, koji adekvatan rezultat postiže minimalnim brojem ubodnih točaka, pri čemu se koncentracija preparata ne mijenja.

Actress and musician Jennifer Lopez arrives for the MTV Movie Awards at Nokia Theatre L.A. Live in Los Angeles on April 12, 2015. Photo by /UPI, Image: 238469953, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI

„Raspoređivanjem na manji broj točaka, postiže se i drugačiji estetski učinak – nakon tretmana podizanje obrva nije ograničeno, a zadržavaju se i prirodne horizontalne brazde“, tvrdi dr. Miletić, dodajući kako je riječ o tretmanu idealnom za osobe koje se estetskih tretmana pomalo pribojavaju ili su im potrebne minimalne korekcije.