• Blog
  • by MM Medestetica
  • 5 srpnja, 2023
  • 228

Višak potkožnog masnog tkiva jedan je od najčešćih estetskih problema današnjice, a zbog genetskih predispozicija nešto češće pogađa žene. Velik broj pacijenata pogođenih ovih problemom nisu pretile osobe, već je jednostavno riječ o osobama s vrlo tvrdokornim lokaliziranim nakupinama masnog tkiva s kojima se ne uspijevaju izboriti unatoč tjelovježbi i prilagođenoj prehrani.

Masne naslage koje ne nestaju niti tjelovježbom

Kad su dame u pitanju, nekoliko je mjesta na tijelu na kojima se tvrdokorne masnoće najčešće nakupljaju, a riječ je o tipičnim područjima koja ženama izazivaju nezadovoljstvo – bokovi, trbuh i podbradak uvijek bi mogli biti malo tanji i čvršći, složit će se gotovo svaka žena. Višak masnog tkiva na ovim je dijelovima tijela ponekad toliko tvrdokoran da ga nije moguće u potpunosti otopiti čak niti rigoroznim dijetama, pa niti ciljanom tjelovježbom. Kad su u pitanju tretmani kojima se lokalne naslage masnoća ciljano uklanjaju, riječ je o području u kojem se svakodnevno predstavljaju inovacije, a sve djeluju u zajedničkom cilju pacijenta i liječnika – smanjiti invazivnost zahvata te osigurati što bezbolniji i kraći oporavak.

Revolucija u liječenju tvrdokornih masnoća

U cilju postizanja rezultata klasične liposukcije, no uz što manje bolova, usavršen je zahvat koji masnoće doslovno – rastapa, i to vrlo precizno i lokalizirano, točno na onim mjestima na kojima želimo, a riječ je o rekonstrukcijskoj intralipoterapiji, koja je predstavila svojevrsnu revoluciju kad je u pitanju liječenje najtvrdokornijih masnih naslaga. Iz ovog dugog naziva koji se uobičajeno koristi u području estetske medicine, stoji zahvat koji uklanjanju lokalnih masnoća pristupa potpuno drugačije od klasične liposukcije – ne koristi sondu kako bi višak masti izvukao iz tijela, već ubrizgavanjem specijalne terapijske otopine potiče raspadanje i razgradnju masnih stanica, koje se potom limfnom drenažom prirodno uklanjanju iz tijela.

Tvrdokorne masti su rastopljene u samo tri koraka

Ova specifična injekcijska tehnika razvijena za liječenje lokaliziranih nakupina masnog tkiva oslanja se na „lizu“ adipocita, odnosno ciljano uništavanje masnih stanica korištenjem aktivnih tvari koje se pomoću duge igle unose izravno u masno tkivo.

Prije i poslije

Pacijentice najčešće zanima kako točno izgleda postupak i kamo nestaju masti ako ih ne isisavamo sondom iz tijela kao u slučaju klasične liposukcije? Zahvat se izvodi specijalnom tehnikom intralipoterapije koja uključuje tri koraka, a prethodi im obilježavanje područja koje će biti tretirano, kao i pristupnih točaka na površini kože. Nakon toga je potrebno izračunati optimalnu količinu proizvoda, odnosno otopine koja otapa masnoću i uklanja je iz tijela, a potrebnu je količinu iznimno važno prilagoditi dimenzijama regije, ali i same masne naslage, kako bi osigurali maksimalnu učinkovitost, ali i minimalne nuspojave. Nakon uvođenja tanke igle u masno tkivo na obilježenom mjestu, što je u većini slučajeva potpuno bezbolno, drugi korak intralipoterapije je povlačenja igle prema točki ulaska, uz linearno retrogradno otpuštanje otopine. Pravilnim postavljanjem igle olakšava se oslobađanje unaprijed određene doze terapijske otopine, a liječnik se u ovoj fazi mora pobrinuti da otopinu oslobađa ujednačeno, koordinirano, točno i precizno. Zadnja faza odnosi se na promjenu smjera igle – nakon što je gotovo potpuno izvučena u smjeru ulazne točke, potrebno je bez izvlačenja igle promijeniti smjer za nekoliko stupnjeva i ponovno otpuštati otopinu pri izvlačenju. U ovom je trenutku ključno da se liječnik usredotoči na varijaciju kuta, kako bi cijelo tretirano područje bilo pokriveno tzv. „fen“ tehnikom. Dovoljnim brojem ponavljanja uz neprestano mijenjanje kuteva ulaska, otopina je homogeno raspoređena, što osigurava ravnomjerno topljenje masnih naslaga i smanjivanje njihove debljine.

Prije i poslije

Smanjen podbradak, uži struk i vidno čvršći bokovi – gdje se rezultati najbolje vide?

Rekonstrukcijska intralipoterapija koristiti se može na svim dijelovima tijela na kojima su nataložene tvrdokorne potkožne masne naslage, a osim za tretiranje jastučića na bokovima, ispod pupka, na bedrima i podbratku, ova je metoda iznimno uspješna i za tretiranje „buffalo humpsa“ – lokalizirane nakupine masnog tkiva između lopatica na gornjem dijelu leđa, koja, iako najčešće bezopasna, svojim položajem i veličinom predstavlja ozbiljan estetski problem. Ipak, u većini slučajeva za ovaj će se zahvat odlučiti pacijentice koje se, unatoč trudu, nikako ne mogu izboriti s tvrdokornim masnim jastučićima na središnjem dijelu tijela. Kad su u pitanju razlike u rezultatima, zahvat je jednako djelotvoran kod muškaraca i žena na istom tretiranom području, no bez obzira na spol, najbolje su reakcije zabilježene u liječenju lokaliziranog androidnog tipa masnoća, onog u području trbuha i bokova.

Prije i poslije

Osim po iznimnom učinku na smanjenje masnih naslaga na središnjem dijelu tijela, ovaj je tretman postao iznimno popularan i u tretiranju podbratka. Poznat po nevjerojatnoj tvrdokornosti, obješeni podbradak spada među najomraženije estetske probleme, a koliko ga se teško riješiti, dovoljno govori činjenica da se često javlja i kod mlađih osoba, kao i kod onih koji nemaju niti jednog kilograma viška. Ciljanim rastapanjem tvrdokornih masnoća, intralipoterapija djeluje upravo na masne jastučiće koje niste uspjeli rastopiti i zategnuti mršavljenjem ili tjelovježbom. Na što je potrebno pripaziti i kako izgleda oporavak? Na ovaj se zahvat mogu odlučiti sve zdrave osobe, no postoji i nekoliko kontraindikacija – osobama koje boluju od sistemskih bolesti ovaj se tretman ne preporučuje, a potrebno je voditi računa i o lokaliziranim promjenama u području koje je potrebno tretirati, poput akutnih bolesti kože, rana i dermatoloških lezija. Također, prije izvođenja zahvata, potrebno je detektirati i dokumentirati sve nepravilnosti, asimetrije i kožne promjene na tretiranom području, što se u prvom redu odnosi na celulit, vaskularna malformacije i strije.

Prof. Roberto Amore, estetski kirurg, osmislio je intralipoterapiju, a dr. Matija Miletić jedini je licencirani liječnik u Hrvatskoj za ovu metodu

Što se tretiranja različitih dijelova tijela tiče, važno je izračun potrebne doze prilagoditi dimenzijama regije, kao i debljini potkožne masnoće – omjer količine tekućine i tretirane površine razlikuje se ovisno o tretiranoj regiji.  Kad je oporavak u pitanju, riječ je definitivno o najvećoj prednosti u odnosu na klasičnu liposukciju. Prvih 48 do 72 sata nakon zahvata preporučuje se upotreba elastičnih zavoja i kompresivne odjeće, koji će, osim smanjenja inicijalne boli, smanjiti i karakteristični edem. Kako bi edem potpuno nestao, a rastopljene masnoće što prije napustile organizam, nakon zahvata izvodi se limfna drenaža, čije se izvođenje preporučuje dva puta tjedno, počevši od trećeg dana nakon zahvata.