Terapija bora lica

Tretman bora lica

Tretman Botulinum toksinom

Botulinum toksin (Dysport, Vistabel i druge formule) koristi se na različitim dijelovima lica i uzrokuje privremenu paralizu mišića gdje se ubrizgava. Bore se na taj način smanjuju i manje su izražene. Također se može koristiti na dlanovima, stopalima i pazusima zbog terapije smanjenja znojenja. Primjenjuje se s tankom iglom i učinak je obično vidljiv nakon otprilike četiri dana i doseže svoj vrhunac za oko dva tjedna. Rezultati mogu trajati četiri do šest mjeseci.

Mjere opreza

Sa svakim postupkom dolazi do određenog stupnja rizika. Zato je važno shvatiti i prihvatiti moguće rizike i komplikacije vezane za to. Unatoč činjenici da većina bolesnika ne razvija nuspojave, važno je da se govori o rizicima, mogućim komplikacijama, ograničenjima i posljedicama botulinum toksina.
Kao posljedica injekcije botulinum toksina ili primjene lokalne anestezije moguće je pojava modrica. U vrlo rijetkim slučajevima, krvarenje zahtijeva dodatne postupke, čak i kirurški. Važno je da pacijent upozorava liječnika o eventualnim poremećajima zgrušavanja krvi i prestane uzimati sve lijekove koji bi mogli utjecati na proces zgrušavanja krvi, kao što je aspirin, vitamin E, svi gynco preparati, 14 dana prije postupka. Ako bolesnik uzima cumarins (Marivarin, Sintrom, ili drugi), zamjenska terapija bi trebala biti uvedena u skladu uputama liječnika.

Oporavak

Neprimjetna oteklina obično se javlja nakon primjene botulinum toksina. Nakon nanošenja, vidljive su točkice od uboda tanke igle. Obje pojave nestaju za nekoliko dana. Nakon uporabe botulinum toksina, koža može postati crvena na mjestima primjene ali promjene nestaju za dva do tri dana. Nakon prve primjene botulinum toksina, javlja se osjećaj stezanja u koži. Taj osjećaj obično nestaje u roku od dva tjedna.
Naše tijelo i izgled su anatomski asimetrični. Točnu simetriju ne možemo postići s botulinum toksinom, nadalje asimetrija se može pojaviti zbog drugačije reakcije tijela na jednoj strani. Ispravak asimetrije može zahtijevati dodatne injekcije botulinum toksina.

Nakon nanošenja, koža je osjetljivija na vanjske utjecaje (toplina, hladnoća, UV svjetlo). Prema tome, treba biti zaštićena još nekoliko dana nakon aplikacije. Tretmani, kao što su masaža lica su zabranjeni nekoliko dana. Moguće je da se tijekom pravilne aplikacije zahvate i neželjeni mišići te dođe do nastanka visećih vrećica na vjeđama i kutovima usni i sl. Ti neželjeni učinci javljaju se rijetko i obično nestaju u roku od nekoliko tjedana. Tijekom primjene botulinum toksina, može doći do privremenog ili trajnog oštećenja dubljih struktura – vena i živaca.

Cilj zahvata

Cilj je kod mladih osoba prevencija bora a kod starijih njihovo povlačenje. Zahvat se izvodi bez anestezije tankom iglom kojom se tretiraju bore na čelu, između obrva, bore smijalice sa vanjskih dijelova očiju i bore iznad gornje usne.

Dogovorite pregled

Horvaćanska cesta 75 A

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.